wie we zijn

wàt we zijn is de logica zelve,

onze naam zegt het: we zijn liefhebbers van bier, en we zijn geboren op de Hei (officieel: Heikant), een onderdeel van onze (stief)moedergemeente Berlaar, en dat op de N10 van Lier naar Aarschot gelegen is.

Nadat we enkele jaren rondgetoerd hadden in België-bierland hielden we, met het oog op het organiseren van een éénmalig streekbierencafé op de Hei onze eerste officiële vergadering op 19 november 1987. Een klein jaar later, op 5 en 6 november 1988 vonden de 1ste Heikantse Bierfeesten plaats, om "de mensen" te laten meegenieten van al het lekkers dat we de jaren voordien overal in het land op biergebied hadden ontdekt en leren waarderen. En dat doen we nu nog, zo simpel is dat. Zij het dat we in de beginjaren onze handen vol hadden met alleen maar onze jaarlijkse Heikantse Bierfeesten.

Toen we aansloten bij OBP, de Objectieve BierProevers, werden we een ledenvereniging, en gingen we naast onze intussen traditionele bierfeesten voor “de mensen” ook activiteiten organiseren voor “de leden” – precies of dat is een ander soort mensen...

 

Nog later gingen we, soms op uitnodiging, ook “meedoen” met andere verenigingen en/of organisaties. Zo kregen we stilaan wat meer naambekendheid in onze eigen en buurgemeenten. En groeide ons ledenaantal.

Wanneer eind 2002 OBP ophoudt te bestaan, trekken wij van bij de oprichting in 2003 enthousiast mee aan de kar van de nationale bierconsumentenvereniging Zythos vzw.

We zijn tevens lid van de Berlaarse Cultuurraad (biercultuur is toch ook cultuur) en in 2013 werden De Heikantse Bierliefhebbers officieel een VZW (alhoewel we ook als feitelijke vereniging altijd al een vereniging zonder winstoogmerk geweest zijn).